Песен за огън и лед
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Отвъд Тясното море

2 posters

Go down

Отвъд Тясното море Empty Отвъд Тясното море

Писане by GOD OF TERROR Чет Авг 04, 2011 6:30 pm

Робския залив


Робският залив е географско и културно понятие от южен Ессос (източния континент). В древността Робския залив е бил управляван от великата Гхизка империя. Около 5000 ПЗ могъщите легиони на древен Гхиз били пречупени от Валирия и драконите й и оттогава насетне, чак до Ориста, Робският залив е под властта на Валирия. Символът на Гхизката империя, наследен след това от трите големи града в Робския залив е харпията. Местните наричат себе си синовете на Харпията. Въпреки тази проява на патриотизъм, оригиналният език на империята е забравен и вместо това се използва валирианския. Хората от региона често имат уникална за тази част на света червено-черна вълниста коса, която богатите носят на странни прически, наподобяващи различни фигури. Градовете тук не воюват едни с други и са миролюбив народ, макар и предците им да са били бойци. Единствената им защита са Неопетнените - специални роби-воини, евнуси, които са смъртоносни в битката и лоялни до смърт на собственика си. Всеки един от четирите града има такива стражи, но Ащапор е известен най-много със своите.

Градове:
1 . Ащапор е град , разположен на Робския залив. Поулярен е със пециалните роби , които се наричат Неопетнените. Емблемата им е харпия. Градът е управляван от Добрите Господари. Градът е Гхизска колония. Намира се в устието на Червеевата река. След превземането му от Валирианците , става център за търговията на роби. Една от най-известните дрехи е токарът , дреха , носена от свободните ащапорци. Представлява вариант на римската тога. Градът е доминиран от тухлени пирамиди, оцветени в червено. В града има бойни ями. Важни места в Ащапор са площадите на Гордостта и на Наказанието.

2. Мийрийн е разположен в устието на река Шкахажадхан (Skahazadhan). Подобно на другите градове на Робския залив, и Мийрин търгува с роби. Местните носят токари. За разлика от евнусите в Ащапор, само тестисите на евнусите в Мийрин са отрязани. Градът има високи стени и яки кули. Северната му стена е по реката, западната - по залива. Сградите в града са вдигнати от тухли, улиците са широки и с тухлена настилка. Мийрин е управляван от Великите Господари. Важни места в града са Великата пирамида и Храмът на Грациите.

3. Юнкай е най-малкият от трите роботърговски града на Робския бряг. Сградите му са от жълти тухли. Основно изнася креватни роби. Подобно на Мийрин, на евнусите тук също им отрязват само тестисите. Господарите на града са Мъдрите Господари.

4. Нови Гхиз - намира се на остров вътре в морето. Вероятно е сравнително малък, за него се знае много малко.

Отвъд Тясното море Mapvalyria
https://2img.net/r/ihimizer/img153/3913/mapvalyria.jpg

GOD OF TERROR
Андал

Брой мнения : 84
Join date : 17.07.2011

Върнете се в началото Go down

Отвъд Тясното море Empty Re: Отвъд Тясното море

Писане by Карт Нед Авг 07, 2011 4:59 pm

Валирия и нейните колонии


Валирия е най-голямата и велика от империите в света на Вестерос. Намира се на източния континент, Ессос, и заема целите земи западно от Карт, с изключение на Браавос. Също така се смята, че Валирия владее части от южния континент, Соторос. Валирианците започват историята си скромно - като пастири. По стечение на обстоятелствата обаче, във вулканите на обширния им остров, те намират могъщи дракони. Успяват да се научат как да ги опитомят и благодарение на тях завземат половината от познатия свят, подчинявайки Гхизката империя. Те прогонват ройнарите и ги изпращат чак в Дорн. На запад най-далеч валирианци са стигали до Вестерос, по-точно до Драконов камък. След Ориста, която унищожава великата империя, домът Таргариен е последната останка от прежната й слава. Валирия е дом на възвишена култура, архитектура и военно изкуство. Малко се знае всъщност за нея, освен че сред благородниците е традиция да не се свенят да женят брат за сестра. Валирия е открила и валирианската стомана - рядък и безценен метал с почти магически качества.

Списък на градовете и колониите на Валирия (С изключение на Свободните градове и Робския залив):

Валирия
Орос
Манатарис
Бораш
Елирия
Толос
Тирия
Велос

За всички тези градове се знае малко, освен че са в Земята на дългото лято и че са свързани с имперски пътища.


Последната промяна е направена от Карт на Чет Авг 11, 2011 7:30 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Карт
Карт
Пръв човек

Брой мнения : 325
Join date : 15.07.2011

http://en-teria.blogspot.com/

Върнете се в началото Go down

Отвъд Тясното море Empty Re: Отвъд Тясното море

Писане by Карт Чет Авг 11, 2011 7:22 pm

Свободните градове


Свободните градове са девет градове-държави, намиращи се по западното крайбрежие на Ессос. Осем от тях са били под владичеството на Валирия. Изключение прави Браавос. Свободните градове често се месят в делата на Вестерос. По протежението на крайбрежието релефът се мени често - от гори, до ниски хълмове. Западно от Свободните градове има планинска верига, която спира достъпа на дотраките до крайбрежието, макар не и изцяло.

Свободните градове от север на юг:

1. Браавос - Браавос е уникален сред Свободните градове, с това, че никога не е бил под валириански контрол. Градът се намира на северозападния край на Ессос, по стотиците острови на голяма лагуна. Управляван е от Морски господари, на които служат Първи мечове. Градът е основан през 500 ПЗ, от Лунните певци, но е разкрит на външния свят едва след 100 ПЗ, дотогава браавосци се крият от Валирия и драконите й. Заради това Браавос често е наричан "Копелето на Валирия".

Браавос е ограден от лагуна с мътна вода, а кафява, мръсна река тече в морето от южния му край. По островите няма дървета и е незаконно да и отсичаш дърво за огрев. Подпалки Браавос получава по кораби. Заради местоположението си Браавос има неприятен климат - или вали, или е мъгливо, или и двете взети заедно. Често пада градушка, а най-рядко е светло и безоблачно.

Градът е доминиран от гигантска бронзова статуя, наречена Титана на Браавос. Той е едновременно фар, статуя, защитно укрепление. В едната си ръка държи пречупен меч, а другата е опрял на скалите. Титанът издава звуци, когато кораб приближи и при определени събития. Също така показва, чрез тези звуци, колко е часа. Другата защита на Браавос е Арсеналът - масивна крепост и корабостроителница, която може да пусне на вода галера само за един ден.
Браавос е изпълнен с храмове на всяка възможна религия - на Р'Хлор, на Бащата на водите, на Лунните певци, Дома на черното и бялото... Боговете, които вече не се почитат от никого също имат храм - Светата обител или The Warrens (?). В града има две пристанища. Прурпурното е само за местните и се намира под двореца, а другото е за всички останали.
Улиците на Браавос са тесни и обкръжени от домове от сив камък, които са разположени така гъсто, че изглежда сякаш се трупат една върху друга. По главния канал са издигнати бронзови статуи на миналите Морски господари. Питейна вода е доставяна от брега чрез поредица акведукти. На Дългия канал, който води към рибния пазара има две високи кули. На него се намира и Палатът на истината, голяма сграда с бронзови куполи.
Удавеният град е част от града, погълната от лагуната. От него се виждат само покривите на по-високите сгради. Друго важно място е Лунния басейн - там браавосците често се дуелират през нощта. Тинестия град е бедната част на Браавос. Лечителите са в Дома на червените ръце. Най-добрите пивници и бардаци се намират край Пурпурното пристанище. Край Дрипавото пристанище могат да се намерят страноприемниците на Зелената змиорка, Черния шлеп, Хана на Мого, Хана на отлъчения, Къщата на седемте лампи. Известен бордей е "Развъдника". Други страноприемници са Кораба на мълвящите (Mummer's ship), Веселия пристан и Мъгливата къща. В Петнистата изба се организират боеве със змиорки.

Браавос има морска търговска култура. Корабите се боядисват в пурпурно. Желязната банка на Браавос е много известна. Браавосците са известни с уникалния си стил на дуелиране - Танца по водата. Дуелират се често и с желание. Имат вкус за пъстрите дрехи, като най-могъщите браавосци се обличат в много тъмно синьо или черно.
Куртизанките на Браавос са изключително популярни (да не се бъркат с обикновените леки жени). Всяка има отделен кораб и е обградена от слуги. Бардовете пеят песни за тях, а златари и шивачи ги умоляват да носят техните изделия. Богаташите плащат цели състояния, за да се появят с някоя куртизанка на обществено събитие, а браавосците са готови да се избиват в името на куртизанките.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2. Лорат - северен град, малко на юг и на изток от Браавос. Западно от полуострова Брадвата. Построен по едноименен залив и на няколко острова, издадени навътре в морето. Северно граничи с Треперещото море.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3. Норвос - намира се по средата на Норвоските хълмове. Източно от него е Кохорската гора, а западно - Хълмовете на Андалос. Лежи на реката Нойн. Норвос е теокрация, управлявана от Брадатите свещеници, които тренират стражи. Местните стражи са "оженени" за дългите си брадви и служат по цял живот. В града има три камбани, по ред на дълбочината на звуците си: Ноом, Нарах и Ниел. Градът изнася текстил и е населен предимно от фермери. Норвосците носят дълги мустаци със заострени върхове и ги боядисват.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

4. Пентос - приблизително толкова южен, колкото и Кохор, Пентос е град на Тясното море. Намира се източно от Кадифените хлъмове и реката Ройн, южно от Хълмовете на Андалос и северно от Равните земи. Източно също така са руините на град Гоън Дрохе (Ghoyan Drohe). Начело на Пентос стои принц, който е избиран от магистри. Магистрите са реалните владетели на Пентос. Принцът е избиран от четиридесетте благородни фамилии на Пентос. Символи на властта му са златните везни на търговията, железният меч на войната и сребърния камшик на правосъдието. В началото на всяка година принцът трябва да дефлорира (сиреч, да бъде първият на) две девици - девицата на полетата и девицата на моретата. В случай на нещастие - провал във война, мор, глад, пентосците принасят принца си в жертвоприношение на боговете. Местните боядисват, намазняват и разделят брадата си на плитки. Робите на богатите са обозначени с бронзови нашийници.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

5. Кохор - най-източния от Свободните градове и съответно - най-заплашения от дотраките. Градската стража е само от Неопетнени. Намира се на река Койн, приток на Ройн, Западно от него е Тъмна вода. Кохор е известен със занаятчиите си, особено с ковачите, които знаят как да смесват боя с метала при правенето му и твърдят, че могат да обработват без магия валирианска стомана. Дървото от горите е ценно. Кохорците почитат Черната коза на Кохор.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

6. Мир - градът се намира на брега на Миртско море (Sea of Myrth?). На север са Равните земи, руините на градовете Ар Ной и Ни Сар, също както и езерото Камата. Източно са Златните поля и река Иборулу, също както и руините на Хориан, сега известен като Горчиви руини. Мир е известен със зеления си нектар и дантелата си. Местните имат собствен език и са тъмнооки и тъмнокоси.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

7. Тирош - Тирош е островен град югозападно от Мир. Най-западният от Свободните градове, съвсем близо до Стъпалата. Известен е с прасковеното си бренди и с бардаците си. Градът е ръководен от Архон. Пристанището се пази от Кървавата кула. Тирошците са алчни и са известни като добри ковачи на брони. Техни изобретатели са създали идейни шлемове и уреди за изтезания. Тирош е важен пазар за наемници. Местните обичат пъстрите цветове, носят брадата си на плитки и мустаците си-заострени. Боядисват косата си, в това число и брадите и мустаците, често в крещящи цветове.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

8. Лис - почти толкова на юг, колкото и Волантис, Лис е островен град, отдалечен от континента. Известен е с алхимиците си, които правят различни отвари и отрови. Най-известната е Душачът. Лис е много известен с бардаците си. Жриците на любовта от островния град са сред най-добре тренираните. Тук се почита богиня на любовта. Лисенците често се бият за Стъпалата и Оспорваните земи. За разлика от жителите на другите Свободни градове, местните са високи, синеоки и русокоси.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

9. Волантис - най-южният от Свободните градове, Волантис лежи на делтата на река Ройн и е близо до Робския бряг. Северно от него са маловажните градове Селхорис, Валисар, Волон Терис и руините на Сар Мел, също както и река Воления. Западно е Оранжевия бряг, водещ до Оспорваните земи, регион, оспорван често между южните Свободни градове. Волантис е роботърговски град. Местните се таутират, а робите се обозначават по този начин. Монетата на Волантис има корона от една страна и череп от другата. Градът изнася прилично червено вино.

Отвъд Тясното море Mapfreecities
https://2img.net/r/ihimizer/img171/7721/mapfreecities.jpg

*Всички градове, при които формата на управление не е упомената изрично вероятно се управляват от магистри.


Последната промяна е направена от Карт на Съб Ное 19, 2011 6:50 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Карт
Карт
Пръв човек

Брой мнения : 325
Join date : 15.07.2011

http://en-teria.blogspot.com/

Върнете се в началото Go down

Отвъд Тясното море Empty Re: Отвъд Тясното море

Писане by Карт Пон Авг 15, 2011 1:09 pm

Дотраките


Дотраките са народ от войнолюбиви номади, които живеят в Дотракското море. Кожата им е с меден цвят, а очите им - с бадемов.
Делят се на големи племена, халазари, управлявани от халове. Халазарите са разделени на по-малки групи, наречени "ка", управлявани от ко. Когато халът умре, може да бъде избран нов, или ка могат да се отделят и да сформират нови халазари.
Всеки хал има кръвни ездачи - те са отчасти пазачи, отчасти приятели, отчасти братя. Те придружават хала и евентуално, жена му, халееси, навсякъде и се грижат за сигурността му. Ако халът умре, кръвните ездачи по традиция могат да живеят само колкото да отмъстят за смъртта му - след това и те трябва да умрат. Единственото, което халът не дели с кръвните си ездачи са конете и жените. Често те се обръщат помежду си с думите "кръв от кръвта ми".
За да се изхранят, халазарите разчитат на нападения над чуждите нации. Военната им мощ се корени в конните стрелци и в могъщата им конница. Не носят броня, защото я смятат за признак на страхливост, но ползват оръжия - извити кавалерийски саби, наречени аракх, и бичове. Дотраките оставят косата си дълга и слагат звънчета в нея при всяка победа. При загуба са длъжни да отрежат косата си.
Макар и да воюват помежду си, във Вес Дотрак номадите трябва да се държат като братя. Това е единственият град на дотраките и тяхна столица. В превод името му значи град на дотраките. Столицата е достатъчно голяма за всички халазари, взети заедно, но там живеят постоянно само Дош халеен - вдовиците на халовете.
Според дотраките животът е истински само когато е изживян под откритото небе. За тях звездите са табор огнени коне, които препускат през нощта, носейки духовете на достойно загиналите в бой. Номадите се страхуват от морето, защото конете им не искат да пият от него - тоест, то е отровно. За тях е голяма обида да те карат в каруца, ако не си болен и сакат, роб, престарял или твърде млад. Бременните също могат да бъдат карани в каруца.

Дотракското море е гигантска степ, заемаща близо половината от Ессос. На запад от нея са Свободните градове, на юг - Лхазар. Източно е червената пустош, където се намират руините на града Вес Толоро (в превод - град на кости). Не се знае кога градът е бил унищожен, но е възможно да е съществувал по времето на Валирия. Улиците му са тесни и объркани, къщите - сгъчкани и със сиви фасади. В Дотракското море тревата е така гъста и висока, че се движи с вятъра на вълни. В пустошта почти няма живот - само дотраките, стотици видове трева, коне и дребни бозайници, влечуги и други животни, приспособени за живот в степта.

Вес Дотрак е градът на дотраките. Намира се приблизително в центъра на Дотракското море. Близо до него има две свещени за дотраките места - Майката на планините, на която може да стъпят само мъже и Люлката на света, езеро, смятано за бездънно, от което според легендите е излязъл на кон първият човек (дотрак). Самият град е свещен за номадите. В него е забранено да се носят оръжия и да се лее кръв, ако не е робска или животинска. В града постоянно живеят само Дош халеен - жените на всички починали халове, които се обслужват от евнуси.
Градът е едновременно най-големият и най-малкият на света. Най-големият, защото заема огромна площ. Най-малкият, заради населението си. Няма стени и е изпълнен със сгради с различна архитектура - дървени кули, стъпаловидни пирамиди, дълги зали, каменни павилиони със сложна декорация. Тези сгради са вдигнати от робите от градовете и страните, които дотраките са плячкосали. Въпреки липсата на стени, има порта - два огромни бронзови коня, на задните си крака, чиито предни копита се срещат на десетки метри над пътя. Градът има два пазара - западен и източен. На западния идват търговци от Свободните градове. Той е поръбен с пивници, складове, клетки, конюшни и други типични за търговията сгради. Източния е пазарът за екзотични стоки. Тук идват търговци от Карт, от Йи Ти, от Ашай и от Сянката. Може да се видят бяло-черните коне (зорси) на народа на Джогос Най.
Между Конската порта и Майката на планините минава път, прав като меч, а по страните му са издигнати статуи и монументи на богове, плячкосани от дотраките. Пътят се нарича Божият път.
Карт
Карт
Пръв човек

Брой мнения : 325
Join date : 15.07.2011

http://en-teria.blogspot.com/

Върнете се в началото Go down

Отвъд Тясното море Empty Re: Отвъд Тясното море

Писане by Карт Пон Авг 22, 2011 6:54 pm

Карт


Карт е неприлично богат град на източния континент, дом на магове и търговски принцове. Разположен централно, Карт е кръстовище, през което запад и изтока, севера и юга обменят култура и стоки. Архитектурата на баснословно богатия град е грандиозна. Карт на теория е управляван от Чистокръвните, но на практика Тринадесетте, Турмалиновото братство и Гревната гилдия на търговците на подправки се борят за властта над града.

Безспорно едно от най-великите пристанища на света, с докове, кипящи от цветове и хора. Пристанището на практика е един гигантски отворен пазар с каменни докове и улици. Най-хубавите кейове към центъра са запазени за корабите на гилдиите, другите кораби трябва да се задоволят с места към края. Градът има три стени, подредени по височина. Първата е десет метра и е от варовик. Изписана е с картини на животни. Втората е тринадесет метра, гранитна, и на нея има бойни пейзажи. Третата е близо шестнадесет метрова, от черен мрамор, и на нея са изписани еротични сцени. Първите порти са с медни панти, вторите - с метални, а третите са декорирани със златни очи. В града има десетки тънки кули, а на всеки площад има прекрасни фонтани. В центъра на града може да се намери арка, където статуи на градските герои, три пъти по-големи от живите им модели, са издигнати на колонади от зелен и бял мрамор.
Важни места в града са Храмът на паметта и Залата на хилядата трона. Чистокръвните управляват от тази зала.В нея има деликатно гравирани дървени столове, разположени амфитеатрално. Троновете са украсени със злато, лапис, сребро, оникс и други скъпоценни камъни и метали. Таванът е изписан с моменти от славната история на Карт. В града може да се намерят Градините на Гехан, Пътят на вещерите, по който къщите са без прозорци и Дворецът на Немрящите, сграда, която прилича повече на стара руина, отколкото на палат.

Картците са високи и бледи хора, наричани "млечните хора" от дотраките. Те се гордеят с високата си култура. Смята се за учтиво да плачеш, като израз на силни емоции. Жените ходят с една гърда, извадена на показ. При брак съпрузите запазват притежанията си, освен когато се съгласят изрично преди брака всеки да вземе по едно от притежанията на бъдещата си половинка. За да получи човек аудиенция при Чистокръвните, господарите на града, трябва да изпълни много сложни ритуали, които включват и поразително количество подкупи.

В Карт има две много известни общества - магьосническата група на Немрящите и Скръбните мъже, известни убийци.
Карт
Карт
Пръв човек

Брой мнения : 325
Join date : 15.07.2011

http://en-teria.blogspot.com/

Върнете се в началото Go down

Отвъд Тясното море Empty Re: Отвъд Тясното море

Писане by Sponsored content


Sponsored content


Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото

- Similar topics

 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите